11-29-2024, 10:35 PM
Kat Malikleri Kurulu Kararlarına Karşı İtiraz Davaları
Kat mülkiyeti yaşamında, kat malikleri kurulu tarafından alınan kararlara katılmayan veya bu kararların haksız olduğunu düşünen kat malikleri, hukuki yollara başvurarak bu kararların iptalini isteyebilirler. Bu tür davalar, genellikle kat malikleri arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözümünde son çare olarak görülür.
Kat Malikleri Kurulu Kararlarına Karşı Neden İtiraz Edilir?
Kat malikleri kurulu kararına itiraz etmek isteyen kat malikleri, belirli bir süre içinde sulh hukuk mahkemesine başvurmalıdır. Bu süre, genellikle kararın öğrenilmesinden itibaren bir ay olarak belirlenir. Ancak, bu süre yönetim planında farklı bir şekilde düzenlenmiş olabilir.
İtiraz davasında neler ileri sürülebilir:
Mahkeme, davayı incelerken tarafların iddialarını, delilleri ve bilirkişi raporlarını dikkate alır. Eğer mahkeme, itirazın yerinde olduğunu tespit ederse, kat malikleri kurulu kararını iptal eder. Aksi halde, davayı reddeder.
İtiraz Davalarında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kat mülkiyeti yaşamında, kat malikleri kurulu tarafından alınan kararlara katılmayan veya bu kararların haksız olduğunu düşünen kat malikleri, hukuki yollara başvurarak bu kararların iptalini isteyebilirler. Bu tür davalar, genellikle kat malikleri arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözümünde son çare olarak görülür.
Kat Malikleri Kurulu Kararlarına Karşı Neden İtiraz Edilir?
- Kanuna Aykırılık: Alınan kararın Kat Mülkiyeti Kanunu'na veya diğer ilgili mevzuata aykırı olması.
- Yönetim Planına Aykırılık: Kararın, binanın yönetim planında belirtilen hükümlere aykırı olması.
- Haksızlık: Kararın, bazı kat maliklerine göre haksız bir avantaj sağlaması veya diğerlerini mağdur etmesi.
- Usul Hataları: Kararın alınma sürecinde usul hatalarının yapılması (örneğin, yeter sayıda kat malikinin katılmaması, oylamada usulsüzlük).
Kat malikleri kurulu kararına itiraz etmek isteyen kat malikleri, belirli bir süre içinde sulh hukuk mahkemesine başvurmalıdır. Bu süre, genellikle kararın öğrenilmesinden itibaren bir ay olarak belirlenir. Ancak, bu süre yönetim planında farklı bir şekilde düzenlenmiş olabilir.
İtiraz davasında neler ileri sürülebilir:
- Kararın neden alındığına dair gerekçelerin yetersiz olduğu
- Kararın kanuna veya yönetim planına aykırı olduğu
- Kararın bazı kat maliklerine haksızlık ettiği
- Kararın alınma sürecinde usul hataları yapıldığı
Mahkeme, davayı incelerken tarafların iddialarını, delilleri ve bilirkişi raporlarını dikkate alır. Eğer mahkeme, itirazın yerinde olduğunu tespit ederse, kat malikleri kurulu kararını iptal eder. Aksi halde, davayı reddeder.
İtiraz Davalarında Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Dava Süresi: İtiraz süresini kaçırmamak önemlidir.
- Deliller: İddialarınızı destekleyecek deliller toplamanız gerekir.
- Avukat Yardımı: Kat mülkiyeti davaları hukuki süreçlerdir. Bu nedenle, bir avukata danışmanız faydalı olacaktır.