Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şiddet Mağdurlarının Korunması İçin Tedbirler
[Resim: k_04100634_kadinasiddet1476151.jpg]

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, şiddet mağdurlarına yönelik kapsamlı bir koruma zırhı oluşturmayı amaçlar. Bu kanun, mağdurların fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak iyileşmelerine yardımcı olmak ve şiddetin tekrarlanmasını engellemek için çeşitli önlemler öngörür.
Kanun Kapsamında Öngörülen Tedbirler ve Örnekleri
  • Uzaklaştırma: Şiddet uygulayan kişinin mağdurun evinden, iş yerinden veya belirli bir mesafeden uzaklaştırılması. Örneğin: Mahkeme kararıyla şiddet uygulayan eş, karısının evine 500 metre yaklaşamayabilir.
  • Aile konutu şerhi: Şiddet mağduru eşin, aile konutunda oturma hakkının korunması için tapuya şerh konulması. Örneğin: Boşanma sürecinde olan bir kadın, aile konutunda yaşamaya devam edebilmek için mahkemeden aile konutu şerhi isteyebilir.
  • Silah el koyma: Şiddet uygulayan kişinin ruhsatlı silahlarının toplanması. Örneğin: Eşine şiddet uygulayan bir erkekten ruhsatlı tabancası alınabilir.
  • Geçici koruma: Şiddet mağdurlarının, güvenli bir ortamda kalabilecekleri sığınma evlerine yerleştirilmesi. Örneğin: Fiziksel şiddete maruz kalan bir kadın, çocuklarıyla birlikte kadın sığınma evine yerleştirilebilir.
  • Psikolojik destek: Mağdurun yaşadığı travmayı atlatmasına yardımcı olmak amacıyla psikologlar tarafından destek verilmesi. Örneğin: Şiddete maruz kalan bir çocuk, oyun terapisi gibi yöntemlerle desteklenebilir.
  • Ekonomik destek: Mağdurun geçimini sağlaması için geçici olarak maddi yardım yapılması. Örneğin: İşini kaybeden ve ekonomik olarak zor durumda kalan bir kadın, devlet tarafından sağlanan geçici maddi yardım alabilir.
  • Çocukların korunması: Çocukların velayeti veya görüş hakları konusunda düzenlemeler yapılarak çocukların zarar görmesinin önlenmesi. Örneğin: Şiddet gören bir annenin çocuğunun velayeti, geçici olarak başka bir yakınına verilebilir.
Başvuru Süreci ve Destek Hizmetleri
Şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan kişiler, en yakın polis karakoluna, aile mahkemesine veya kadın sığınma evlerine başvurarak yardım isteyebilirler. Başvuru üzerine, kolluk kuvvetleri gerekli incelemeleri yapar ve mahkemeye başvurur. Mahkeme ise, delilleri değerlendirerek koruma tedbirlerine karar verir.
Mağdurlar, başvuru sürecinde ve sonrasında şu hizmetlerden yararlanabilirler:
  • Hukuki yardım: Avukatlık büroları ve barolar tarafından ücretsiz hukuki yardım.
  • Psikolojik destek: Psikologlar tarafından sağlanan psikolojik danışmanlık.
  • Sosyal hizmetler: Sosyal hizmet uzmanları tarafından sunulan destek hizmetleri.
  • Barınma hizmetleri: Kadın sığınma evleri gibi barınma yerleri.
Toplumsal Sorumluluk ve Önleyici Tedbirler
Şiddetin önlenmesi için sadece yasal düzenlemeler yeterli değildir. Toplumun tüm kesimlerinin duyarlı olması ve birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Bu bağlamda;
  • Eğitim: Okullarda, iş yerlerinde ve toplumda şiddet konusunda farkındalık eğitimleri verilmelidir.
  • Medya: Medyanın şiddeti öven veya normalleştiren içeriklere yer vermemesi önemlidir.
  • Sosyal destek ağları: Aile, arkadaşlar ve komşuların birbirlerine destek olması ve şiddete karşı sessiz kalmaması gerekmektedir.
  • Erkeklerin de dahil edilmesi: Şiddetin sadece kadınlara karşı işlendiği düşüncesinin aşılması ve erkeklerin de bu konuda eğitilmesi gerekmektedir.
Unutmayın: Şiddet hiçbir şekilde kabul edilemez ve her türlü şiddetin cezalandırılması gerekmektedir. Eğer siz veya çevrenizdeki biri şiddete maruz kalıyorsa, lütfen en yakın kolluk kuvvetlerine veya kadın sığınma evlerine başvurun.
Ek Bilgiler:
  • Çocuklara yönelik şiddet: Çocuklara yönelik şiddet, ayrı bir suçtur ve daha ağır cezaları gerektirir.
  • Yaşlılara yönelik şiddet: Yaşlılara yönelik şiddet, genellikle aile içinde gerçekleşir ve mağdurların sessiz kalmasına neden olur.
  • Engellilere yönelik şiddet: Engelli bireyler, şiddete maruz kalmaya daha yatkındır.
  • LGBTİ+ bireylere yönelik şiddet: LGBTİ+ bireyler, toplumdaki önyargılar nedeniyle şiddete maruz kalma riskiyle karşı karşıyadır.
Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz, lütfen çekinmeyin.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi